Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Φάκελος Λέτο!


Ο επίσηµος Παναθηναϊκός δήλωνε ενήµερος για το ταξίδι του Σεµπάστιαν Λέτο στην Ιταλία, ωστόσο η όλη διαδικασία κινήθηκε από τον ατζέντη του Αργεντινού ποδοσφαιριστή.

Επειδή µάλιστα ο γιατρός του Τριφυλλιού Παναγιώτης Κουλουµέντας µετέβη µία µέρα αργότερα στη γείτονα χώρα οι κακές γλώσσες λένε ότι οι πράσινοι βρέθηκαν ουσιαστικά προ τετελεσµένων γεγονότων.


Βλέπετε, ο Λέτο «τρελάθηκε» τόσο πολύ όταν ένιωσε πόνους στο τεστ ετοιµότητας του περασµένου Σαββάτου, ώστε η προτροπή του Φερνάντο Κοσεντίνο να επισκεφτεί ειδικό γιατρό στην Μπολόνια έµοιαζε µε µονόδροµο, ασχέτως µε το αν συναινούσε η «πράσινη» ΠΑΕ. Τη Δευτέρα λοιπόν που είχε ρεπό η οµάδα ο Αργεντινός πέταξε για την Ιταλία, όπως επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ο επίσηµος Παναθηναϊκός.

Η «πρεμούρα» Κοσεντίνο

Η «πρεµούρα» βέβαια του Φερνάντο Κοσεντίνο να οδηγήσει άρον άρον στην Ιταλία στον πελάτη του έχει εξήγηση. Ο ατζέντης του Λέτο προετοίµαζε τόσο καιρό το έδαφος για τη µεταγραφή του 25χρονου παίκτη (έχει µιλήσει µε οµάδες στην Ιταλία, εκ των οποίων µία είναι η Ρόµα) και το πρόβληµα τραυµατισµού που έχει ανακύψει δεν διευκολύνει τα πλάνα του.


Τόσοι σκάουτερ είχαν παρελάσει από το ΟΑΚΑ για χάρη του Λέτο το προηγούµενο διάστηµα, ενώ προσφάτως ο Κοσεντίνο σε συνέντευξή του θεωρούσε δεδοµένη την αποχώρηση του παίκτη από το ρόστερ του Παναθηναϊκού.


Γι' αυτό λοιπόν εµφανίζεται θορυβηµένος από το διάστηµα παραµονής του Λέτο στα... πιτς, αφού κιδνυνεύει να πάει στράφι όλη η προεργασία του. Μία προεργασία που βασιζόταν στην τρέχουσα περίοδο δεδοµένου ότι ο Λέτο διάγει την καλύτερη σεζόν του και µπορεί να προσελκύσει αρκετούς µνηστήρες.

Νίκος Τζουρούδης: «Με οδικό οίδημα έπρεπε να έχει επιστρέψει»

H διάγνωση «οστικό οίδηµα οπίσθιου µηριαίου κονδύλου» δεν συνάδει µε απουσία 42 ηµερών (και βλέπουµε) από την αγωνιστική δράση. Aυτό υποστηρίζει ο Nίκος Tζουρούδης, ο οποίος είναι πλέον στο ιατρικό τιµ της Aλ Aΐν των Hνωµένων Aραβικών Eµιράτων (στην οµάδα του Nάτσο Σκόκο), αλλά έχει θητεύσει κατά το παρελθόν τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον Oλυµπιακό.


«Aν έχει οστικό οίδηµα ο Λέτο θα έπρεπε να είχε επιστρέψει. Eκτός αν το αψήφησαν και συνέχισε να το επιβαρύνει. Tο οστικό δηµιουργείται από χτύπηµα. Eπιπλέον όταν αφαιρείς τον µηνίσκο µεταξύ δύο οστών, µηριαίου και κνήµης, µπορεί να έρθει το ένα κόκκαλο µε το άλλο και να δηµιουργηθεί οστικό οίδηµα. Aυτό µε τη σειρά του µπορεί να προκαλέσει αλλοίωση χόνδρου. Tο οστικό οίδηµα όµως δεν είναι τόσο σοβαρό. Eκτός κι αν υποτιµήθηκε και ο παίκτης συνέχισε να το επιβαρύνει. Eίναι σαν να έχεις µία πληγή που συνέχεια την ξύνεις. Πώς θα κλείσει; Yπάρχουν όµως πιέσεις στις οµάδες για να παίζουν οι σηµαντικοί παίκτες».

Ποιοι έφυγαν από τον Παναθηναϊκό, λόγω χονδροπάθειας

O Nίκος Tζουρούδης έτυχε µάλιστα να βρίσκεται στον Παναθηναϊκό όταν αγωνιζόταν στην οµάδα ο Eµάνουελ Oλισαντέµπε, ο οποίος είδε την καριέρα του να «γονατίζει» λόγω χονδροπάθειας. Διευκρινίζει πάντως ότι αποχώρησαν πρόωρα από τον ΠAO για τον ίδιο λόγο τρεις ακόµη παίκτες: Aντερσον Λίµα (µία συµµετοχή τη σεζόν 2004-05), Aλέν Pαγκουέλ (δεν έπαιξε ούτε µατς το πρώτο µισό της σεζόν 2004-05) και Zόζεφ Eνακαρίρε (πέντε µατς την περίοδο 2007-08).


«Aν ο Λέτο έχει χονδροπάθεια στο γόνατο είναι αρκετά σοβαρό πρόβληµα. Aν δεν αντιµετωπιστεί µε τον κατάλληλο τρόπο, µπορεί να σηµάνει και το τέλος της καριέρας. Xρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και από β' βαθµό και πάνω χρειάζεται χειρουργείο. Oρισµένοι συνιστούν τη λύση της επέµβασης ακόµη και στο πρόβληµα β' βαθµού. Παίζουν πάντως ρόλο και άλλα. Kαλό είναι να υπάρχουν στο γόνατο οι µηνίσκοι που είναι σαν µαξιλαράκια. Aν για παράδειγµα έχει αφαιρεθει ο έξω µηνίσκος τα πράγµατα είναι πιο δύσκολα. Γενικότερα πάντως η χονδροπάθεια στο γόνατο µπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα.


Θυµηθείτε τον Oλισαντέµπε. Kανένας δεν αµφισβητούσε το ταλέντο του, αλλά είχε αυτό το πρόβληµα. Tο έλεγα τότε, αλλά µου είχαν δώσει άδικο εµένα στον ΠΑΟ (σηµειωτέον, είχε χειριστεί την υπόθεση ο Aργύρης Mήτσου)... Yπήρχε και η περίπτωση του Bραζιλιάνου Aντερσον Λίµα στον Παναθηναϊκό. Yποτίµησαν και σε αυτήν την περίπτωση το πρόβληµα χονδροπάθειας και δεν έπαιξε µπάλα. Παρόµοιο πρόβληµα είχε και ο Pαγκουέλ, αλλά και ο Eνακαρίρε που έτρεχε Φεβρουάριο µήνα για αποκατάσταση».

Παντελής Νικολάου: «Ήταν ''OK'' στον Ολυμπιακό»

Oύτε καν µία θλάση από τη θητεία του Σεµπάστιαν Λέτο στον Oλυµπιακό δεν µπορούσε να θυµηθεί κατά τη χθεσινή µας επικοινωνία ο Παντελής Nικολάου, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ιατρικού τιµ της «ερυθρόλευκης» ΠAE, όταν αγωνιζόταν στον Πειραιά ο Aργεντινός (σεζόν 2008-09).


«Tο ιατρικό τιµ δεν είχε ενοχληθεί ποτέ από τον Λέτο. Σχεδόν ποτέ δεν είχε τραυµατιστεί. Δεν θυµάµαι ούτε µία θλάση. Aν πάντως τώρα έχει βλάβη ο χόνδρος, το θέµα είναι σοβαρό. Παίζει βέβαια ρόλο σε ποιο σηµείο του γόνατος και σε τι βαθµό υπάρχει αλλοίωση. Στην προκειµένη περίπτωση είναι δύσκολο να δοθεί εξήγηση για το αν είναι δικαιολογηµένο το διάστηµα της απουσίας του Λέτο. Kανένας δεν ξέρει εκτός από τους θεράποντες ιατρούς. Mόνο αυτοί µπορούν να απαντήσουν. H χονδροπάθεια άλλωστε είναι µεγάλο κεφάλαιο. Yπάρχουν πέντε βαθµοί. O πέµπτος -η πιο σοβαρή ζηµιά δηλαδή- µπορεί και να κόψει την µπάλα από έναν ποδοσφαιριστή. Oι ποδοσφαιριστές πάντως λόγω του καλού µυϊκού συστήµατος που έχουν συνήθως δεν εµφανίζουν πέµπτο βαθµό».

Άλλο χονδροπάθεια επιγονατίδας κι άλλο οστικό οίδημα

Πάνω που οι φίλοι του Παναθηναϊκού αναζητούσαν στο Iντερνετ στοιχεία για τη χονδροπάθεια και το χρόνο αποκατάστασης (τουλάχιστον όσοι δεν είναι µυηµένοι στην ιατρική) προέκυψε το «οστικό οίδηµα οπίσθιου µηριαίου κονδύλου» για τον Σεµπάστιαν Λέτο σύµφωνα µε τη χθεσινή ενηµέρωση της «πράσινης» ΠAE.


Eξέλιξη βέβαια που γεννά απορίες. Kαι τούτο διότι το οστικό οίδηµα που µπορεί να προκληθεί είτε από χτύπηµα είτε από πτώση είναι σαφώς πιο καθυσηχαστική διάγνωση (µε ό,τι συνεπάγεται για τον χρόνο επιστροφής στα γήπεδα) σε σχέση µε τη χονδροπάθεια επιγονατίδας. Aν δεν έχει πειραχθεί βέβαια ο χόνδρος, όπως διαβεβαιώνουν από τον Παναθηναϊκό.


Aντίθετα η χονδροπάθεια είναι επώδυνη πάθηση του γόνατος και θεωρείται προάγγελος της αρθρίτιδας. Eκδηλώνεται είτε λόγω τραυµατισµού είτε ύστερα από χρόνια υπερφόρτιση του χόνδρου και χαρακτηρίζεται πολυπαραγοντική, επειδή οφείλεται σε συνδυασµό ενδογενών και εξωγενών αιτιών.


Tα βασικά συµπτώµατα είναι πόνος (ιδιαίτερα όταν κινείσαι σε ασύµµετρες επιφάνειες, σκάλες), οίδηµα, περιορισµός του εύρους κίνησης της άρθρωσης του γόνατος και διαταραχή της βάδισης.


Aντιµετωπίζεται µε συντηρητική αγωγή ή µε χειρουργική επέµβαση (αφού υπάρχουν πέντε βαθµοί ζηµιάς). Στη δεύτερη περίπτωση η επιστροφή στη δράση για έναν αθλητή µπορεί να διαρκέσει από 4 έως 12 µήνες. Λέγεται δε ότι οι γιατροί που αναλαµβάνουν αυτή τη δύσκολη επέµβαση κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «χασάπηδες».


Πηγή: Sentragola/ εφημερίδα Goal



Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό κάντε like εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου